Jaką oliwę z oliwek warto kupować?

Na sklepowych półkach można znaleźć ogromne ilości oliwy z oliwek, która różni się nie tylko logiem producenta, ale również właściwościami. Nie warto sięgać po pierwszą lepszą oliwę – należy zwracać uwagę na typ tłuszczu i sposób jego produkcji. Informacje zawarte na opakowaniu mówią wiele o jakości produktu – należy tylko wiedzieć, co oznaczają poszczególne określenia dotyczące oliwy z oliwek.

Dobra oliwa z oliwek czyli jaka?

Najtańsza oliwa z oliwek podrzędnego producenta raczej nie będzie produktem wysokiej jakości. W przypadku takich zakupów cena zwykle idzie w parze z walorami oliwy. Dobra oliwa z oliwek ma właściwości prozdrowotne i powinna znaleźć się w każdej kuchni. Oliwa z oliwek (https://www.bee.pl/9130-oliwa-z-oliwek) powinna mieć charakterystyczny smak, w którym wyczuwalna jest nuta owoców, goryczy i lekko pikantny posmak. Plusem oliwy z oliwek jest to, że właściwie każda ma inny smak zależny od rodzaju owoców, stopnia ich dojrzałości czy nawet regionu, z którego pochodzą. Oliwa o ostrym, drażniącym gardło smaku prawdopodobnie zawiera przeciwutleniacze i inne dodatki chemiczne, dlatego też lepiej jej unikać. Bardzo delikatny i właściwie ciężki do określenia smak wyróżnia oliwy z niższej półki, które są wytłaczane z owoców uszkodzonych lub słabej jakości, a także z wytłoczyn. Kryterium na które nie powinno się zwracać uwagi to barwa oliwy. Zależy ona bowiem nie od jakości tłuszczu, a od stopnia dojrzałości lub gatunku owoców, z których oliwa jest wytłoczona.

Rodzaje oliwy z oliwek

Na rynku mamy kilka typów oliwy z oliwek – każdy z nich reprezentuje inną jakość i walory prozdrowotne. Warto wybierać dobrej jakości oliwę, która korzystnie wpłynie na pracę układu krwionośnego, a także dostarczy nam cennych witamin i składników mineralnych.

  • Oliwa extra virgin to najlepszy zakup. Tego typu oliwa wytłaczana jest sposobem mechanicznym ze świeżo zerwanych oliwek, które umieszcza się w prasie. Tłoczenie odbywa się na zimno, dlatego też oliwa uzyskana w ten sposób w całości zyskuje smak i walory odżywcze świeżych oliwek najlepszej jakości.
  • Oliwa virgin to tłuszcz niższej jakości. Uzyskuje się ją również z pierwszego tłoczenia, jednak z oliwek które nie nadają się na oliwę extra virgin. Taka oliwa ma nieco kwaśniejszy smak i mniejszą zawartość polifenoli.
  • Oliwa z wytłoczyn to produkt, który znajdziemy na wielu sklepowych półkach w niskiej cenie. Uzyskuje się ją z masy, która pozostaje w prasie po pierwszym tłoczeniu. Tak naprawdę oliwę taką uzyskuje się w wyniku dodania do wytłoczyn rozpuszczaników chemicznych – po rafinacji przypomina wyglądem dobrą oliwę. Warto jednak podkreślić, że jest to produkt bardzo niskiej jakości.
Butelka zdjęcie utworzone przez freepik - pl.freepik.com